VTI investeert 1,5 miljoen euro in grootkeuken

U bent hier

In de Sint-Paulusschool campus VTI starten volgend jaar ingrijpende werken in de grootkeuken. Een deel van de koude keuken gaat tegen de grond en ruimt plaats voor een grotere nieuwbouw waarin het keukenteam eindelijk de ruimte krijgt die het nodig heeft. De Waregemse middelbare school investeert 1,5 miljoen euro, waarvan Vlaanderen ruim 800.000 euro bijlegt.

Iedere dag staat een ploeg van twaalf keukenmedewerkers in voor de bereiding van 1.000 maaltijden. Niet alleen voor de scholieren van het Vrij Technisch Instituut (VTI), maar ook de leerlingen van het VIBSO en Zonneburcht - respectievelijk de middelbare en lagere school voor buitengewoon onderwijs - genieten mee. “Net zoals onze collega’s van campus Hemelvaart en campus College staan we erop om deze maaltijden in eigen huis te bereiden. Het behoort tot onze filosofie en we merken dat het geapprecieerd wordt. Het aantal leerlingen dat op school eet, stijgt jaar na jaar”, vertelt algemeen directeur Rik Desmet.

Alleen is de keukeninfrastructuur nogal aftands te noemen. “De keuken huist in de oudste gebouwen van deze school”, vult pedagogisch directeur Joachim Archie aan. “Al bijna twintig jaar geleden heeft de directie een subsidiedossier ingediend om een nieuwbouw neer te poten, maar nu pas krijgen we een toelage van ruim 800.000 euro.” In de tussentijd zat de middelbare school echter niet stil. “Het warme gedeelte van de keuken werd onlangs voorzien van moderne toestellen die het toelaten om efficiënt maaltijden te bereiden. De ingrijpende renovatiewerken concentreren zich vooral in het koude gedeelte van de keuken.”

Uitbreding voor internaat

Concreet ruimt dat koude gedeelte plaats voor een energiezuinige nieuwbouw. “Bij deze investeringen dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. Naast zonnepanelen op het dak voorzien we ook warmterecuperatie in de dampkappen en een hoogtechnologische vaatwasmachine. Zo zullen we veel minder wasmiddel nodig hebben om de afwas te doen”, legt Desmet uit. De school maakt van de gelegenheid gebruik om het internaat eveneens extra ruimte te bieden. “De bovenverdieping van de grootkeuken zal dienen als multifunctionele ruimte voor de leerlingen die hier op school verblijven.”

Ook de leerlingen zelf worden betrokken bij de bouwwerken. Al het meubilair dat niet vast staat, zullen de scholieren zelf maken tijdens de praktijklessen. “Het gaat dan bijvoorbeeld om de lockers voor onze personeelsleden uit de keuken. De leerlingen houtbewerking zijn daar trouwens nu al mee bezig. Mooi meegenomen voor ons, en iets waar de leerlingen zelf ook fier op kunnen zijn”, vindt Archie.

Januari 2022

In het voorjaar moeten de afbraakwerken van start gaan, waarna de nieuwbouw zal verrijzen. De directie hoopt stilletjes dat de keuken tegen het begin van volgend schooljaar operationeel is, al lijkt januari 2022 realistischer. “In ieder geval zal ons keukenteam gedurende de volledige periode blijven instaan voor de maaltijden. Dat is haalbaar tijdens de werken”, klinkt het nog.

Artikel uit het laatste Nieuws - Foto © Pieterjan Neirynck

Lees hier het artikel uit de krant van West Vlaanderen