Herdenkingsproject: 2TSO

U bent hier

“De Leeuwen van Waereghem” : het nieuwe herdenkingsproject in 2TSO

Sinds ruim 25 jaar bestaat er in onze school een sterke traditie van Herinneringseducatie voor de leerlingen van het tweede jaar. Al in de jaren negentig bestond er voor 2BSO het thematisch onderwijs rond De Westhoek en de Eerste Wereldoorlog. Daaruit groeide jaren later het project Ozzie Wozzie Westhoek dat ook banden (en contacten !) met Australië toevoegde aan dit herdenkingsproject.

In 2013 was onze school pilootschool in het Amerikaans-Waregemse “Price of Freedom Award”-project. Een project voor 2TSO dat in samenwerking liep met Stad Waregem en de AOMDA en waar ook andere Waregemse scholen in stapten. Na vijf edities “Price of Freedom Award” slaan we echter een andere weg in. Dit nieuwe project wordt meteen de afsluiter voor de cyclus “De Groote Oorlog 2014-2018”.

De leeuwen in de naam van het project verwijzen naar de eretitel van het Franse 133eme Régiment d’Infanterie : ‘le Régiment de Lions.’ Het waren manschappen van die eenheid die op 23 oktober 1918 omstreeks 7 uur 30 ’s morgens op het Gaverke verschenen ter hoogte van waar ons VTI nu staat en enkele uren later het centrum van Waregem bezetten.

Met dit nieuwe project willen we inderdaad méér focussen op het grote Franse aandeel in de bevrijdingsgevechten van Waregem van oktober 1918.

De kick-off van het project gebeurde op vrijdag 28 september. Op die dag was het precies 100 jaar geleden dat het Bevrijdingsoffensief van de Eerste Wereldoorlog begon. Tijdens een voorstelling van twee lesuren door leerkracht Johan Durnez vernamen de leerlingen van 2TSO één en ander over dat offensief, over de bevrijdingsgevechten in en rond Waregem en over het belang van herdenken met de boodschap : “vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Een fotoreeks van deze voorstelling (met als decorstuk een schitterende houten replica van een Duits maschinengewehr 08/15 en een authentiek Belgisch legerjasje + helm uit 1918) vind je hier

Op maandag 2 oktober stond al een volgende activiteit op het programma. Er kwam bezoek uit Amerika. We kregen dit aanbod van de Ambassade van de Verenigde Staten en gingen er graag op in. Leden van de living-history groep “Ebony Doughboys” (www.ebonydoughboys.org) brachten een voorstelling van twee lesuren waarin ze het eerst hadden over de lange en moeizame weg van de Afro-Amerikanen van slavernij naar gelijke rechten, naar daarin extra aandacht voor de toestanden in het leger tijdens de beide wereldoorlogen. In het tweede deel vertelden ze meer over het leven en de uitrusting van de Afro-Amerikaanse soldaten in 1917 en 1918 toen die toegevoegd werden aan het Franse leger. De voorstelling verliep in het Engels, maar werd vertaald en verduidelijkt door Johan Durnez. De Amerikaanse bezoekers waren onder de indruk van de aandacht en de interesse van onze leerlingen. Ze vroegen of ze volgend jaar mogen terugkomen naar het VTI. Is dit geen prachtig compliment voor onze leerlingen ?!

Een fotoreeks van het bezoek van de Ebony Doughboys vind je hier.

Tijdens de maanden oktober, november en december worden in verschillende vakken themalessen gegeven over het oorlogsgebeuren en over de manieren van herdenken. De leerlingen krijgen voor die lessen een uniek themabundel.
Daarbij wordt o.a. met de nieuwe graphic novel “Oorlog in Waregem” gewerkt. Ook de rol van de lekkernij donuts tijdens de Eerste Wereldoorlog komt aan bod.

Het hoogtepunt van dit project wordt dinsdag 23 oktober. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de bevrijding organiseren we dan voor onze 2TSO’ers een volledige dag in dit thema.
Er wordt ’s morgens gestart met een korte herdenkingsceremonie in de centrale hal van de school en daarna volgt een dag vol activiteiten. Alle leerlingen krijgen een geleid bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats en aan het bezoekerscentrum Hippo.War en doen daarnaast ook een activiteit naar keuze die ook te maken heeft met het oorlogsverleden en/of met herdenken : de Hippo.War-fietsroute, een fotozoektocht, een film (Flyboys), een strategisch bosspel of een crea-activiteit waarbij een kunstig aandenken aan dit project wordt gemaakt.

 J. Durnez